Lite tråkigt är väl att min tårta inte vart lika snygg som på bloggen jag hittade den på. Men den smakade säkerligen lika gott:)
Jag vet att det finns recept på den överallt men jag skriver det här också. Mitt recept lånade jag från bloggfamiljen.se. Trots de många stegen så tycker jag att den är väldigt enkel att baka. Den påminner lite om Devils Chocolate Cake som jag bakat tidigare och visat här på bloggen. Bottnarna smakar helt underbart, som chokladpudding i fast form. Prova denna, ni kommer inte att ångra er!
Bottnar
♥ 2 ägg
♥ 2½ dl starkt kaffe
♥ 2½ dl filmjölk
♥ 1,25 dl matolja
♥ 200 g vetemjöl
♥ 450 g strösocker
♥ 85 g fin kakao
♥ 1 tsk bakpulver
♥ 2 tsk bikarbonat
♥ 1 tsk salt
♥ 1 tsk vaniljpulver
♥ Ströbröd till bakformarna
Fyllning
♥ 500 g mascarpone eller 450g philadelphia ost
♥ Drygt 3 dl vispgrädde
♥ 2½ dl körsbärsmarmelad av god kvalité
♥ 120 g strösocker
♥ ½ tsk vaniljsocker
Choklad ganache
♥ 100 g mörk choklad
♥ ca 2 dl vispgrädde
♥ 1 msk smör
♥ Bigaråer eller körsbär till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa 3 stycken bakformar som är ca 20 cm i diameter. Jag använde mig av 3 stycken engångformar i folie för perfekt stora bottnar.
- Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke och vispa samman någon minut.
- Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna.
- Vispa smeten ett par minuter tills den är klumpfri.
- Fördela smeten i de tre formarna.
- Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter.
- Ta ut kakorna och låt dem svalna.. Kakorna ser "kladdiga" ut ovanpå men det är så de ska se ut. Om provstickan är torr är de färdiga.
- Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras. Jag lät mina stå över natten.
- Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.
- Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.
- Smält chokladen till ganachen i en kastrull tillsammans med grädden. Blanka av med en klick smör på slutet. Vipsa hela tiden så den inte bränns.
- Låt ganachen svalna lite så den tjocknar innan den fördelas över tårtan.
- Garnera med bigaråer eller körsbär.
- Färdig att avnjutas.
Då vet jag vad jag kommer tvinga dig baka när du kommer till Sveriges vackraste stad ;P
SvaraRaderamen åh! megamumma!
SvaraRaderaSvar: Aa visst hade det varit coolt att skjuta från hästryggen. Men då måste man nog har ridit ett bra tag mer än vad jag har gjort ;)
SvaraRaderaNää jag vet inte hur jag ska göra för att se det :( Några tips?